
300 saat İleri Seviye Yoga Uzmanlık Programı
Yoga Alliance onaylı 300 saat İleri Seviye Yoga Uzmanlık Programı'nı Türkiye'de ilk defa Maya Yoga Stüdyo'su olarak modüller halinde hazırlayıp 3 sene içerisinde tamamlama şartı ile zamana yaydık. İlk Yoga Alliance onaylı 300 saat programımıza 2015 senesinde Svastha Yoga ile başladık. Öncesinde düzenlediğimiz ileri seviye programlar Maya Yoga bünyesinde 23 senedir yapılmaktaydı.
Program Kategorileri
İleri Seviye Yoga Uzmanlık Programı beş kategori altında toplanır;
- Teknik, Eğitim, Uygulama
- Öğretme Yöntemleri
- Anatomi, Fizyoloji, Kinesiyoloji
- Pratik, Uygulama
- Yoga Felsefesi ve Yogik Yaşam Tarzı
Katılımcılarımızın her bir kategoriden minimum alması gerekli saatler var. Kalan saatler istenilen modüllerle tamamlanabilir. Her bir kategori altına yerleştirdiğimiz bir çok modül var. Zaman zaman modül içerikleri değişebiliyor.
TEKNİK, EĞİTİM VE UYGULAMA
- Meditasyon ve Pranayama Teknikleri
- Chakra ve Bandha
- MSRT Mind Sound Resonance Technique, Ses Titreşimi Meditasyon Tekniği
- Sanskrit Diline Giriş
- Sınıfta Yardımcı Malzeme Kullanımı
- Vinyasa Prana Flow
ÖĞRETME YÖNTEMLERİ
- Sıralama Bilimi ve Sanatı
- Sözel ve Dokunsal Asiste Etme
- Somatik Restoratif Yoga
- Ashtanga Yoga Uzmanlaşma Programı (*)
ANATOMİ, FİZYOLOJİ, KİNESİYOLOJİ
- Omurga Anatomisi ve Rahatsızlıkları
- Kalça, Diz, Ayak anatomisi ve Rahatsızlıkları
- Omuz, Kol, El Anatomisi ve Rahatsızlıkları
- Diyabet İçin Yoga
- MS için Yoga
- Sempatik ve Parasempatik Sinir Sistemi ve Yoga'nın Etkisi
- Fasya ve Yoga
PRATİK
- Ashtanga Yoga Uzmanlaşma Programı
- Hamak Yogası Uzmanlaşma Programı
- Yin Yoga Uzmanlaşma Programı
- İleri Seviye Workshoplar
YOGA FELSEFESİ VE YAŞAM TARZI
- Yoga Felsefe Modülleri
- İnziva Kampları
- Ayurveda ve Yoga Modülleri
* Bazı modüller içeriklerine göre iki veya daha fazla kategoriye uyabilir.
* Tüm Modül, etkinlik ve dersler Maya Yoga bünyesinde olmalıdır.
![]() Teknik, Eğitim, Uygulama Modülü | ![]() Öğretme Yöntemleri |
---|---|
![]() Anatomi, Fizyoloji, Kinesiyoloji | ![]() Maya Yoga |
![]() Uygulama | ![]() Yoga Felsefesi |
Teknik, Eğitim, Uygulama
Yoga bilimsel bir yoldur. Patanjjali'nin Yoga Sutralarında aklı sakinleştirmeye götüren yol tüm detaylarıla anlamlı bir şekilde anlatılmıştır. Kişisel varlık 5 seviyeden oluşur. Fiziksel, enerjisel, akılsal, zihinsel ve haz seviyesi vardır. Tüm bu seviyelerin dengede olması için elbette farklı teknikler kullanılmalıdır. Kaslarınızı güçlendirmeniz enerjinize veya aklınıza pek fayda sağlamaz. Sağlıklı bir bedende endişeli bir akıl bir anlam ifade etmez veya sakin bir akla sahip olup da ağrılı bir beden de öyle. Bu yüzden yoga'da her seviye için farklı teknikler kullanılır. Mesela Asana fiziksel beden için, Pranayama enerji bedeni, Mantra veya Meditasyon akıl bedeni için verilen tekniklerdir. Bu modüller bu tür tekniklerde derinleşmeyi hedefler.
Öğretme Yöntemleri
Bu kategorideki konular grup dinamikleri, zaman yönetimi ve önceliklerin ve sınırların oluşturulması gibi iletişim becerilerini içerir. Bir grup ortamında mümkün olduğu ölçüde, bireylerin ve grupların özel ihtiyaçlarının nasıl ele alınacağını, yoga bilgisinin en anlaşılır ve etkili şekilde öğrenciye nasıl aktarılması gerektiğini, gösterme, gözlemleme, yardım etme ve düzeltme tekniklerini içerir. Öğretme stilleri, bir eğitmenin nitelikleri, öğrencilerin öğrenme süreci gibi konular ele alınır.
Anatomi, Fizyoloji, Kinesiyoloji
Kendimize döndüğümüz yoga yolculuğunda işe kendimizi oluşturan en kaba bedeni yani fiziksel bedeni tanımakla başlamalıyız. Hangi bölgelerimizde hangi kemiklerimiz var, kaslarımız nasıl çalışır. hangi hareketi hangi kaslar yaptırır, hangi kaslar esner bilmemizde fayda vardır. Anatomi yapıyı inceleyen, o yapıların fizyoloji işlevini inceleyen, kinesiyoloji ise hareketi inceleyen bilim dalıdır. Bedenin yapılarını, işlevlerini bilmeden beden için ders programı bile hazırlanamaz. Yüksek okullların detaylarından uzak ama çok daha anlaşılır bir anlatımla bu bilgilere bu modüllerde ulaşabilirsiniz.
Pratik
Bu modüllerin çoğunda pratik yaparak deneyiminizi arttırmanızın yanısıra aynı zamanda farklı yoga ekollerinde de uzmanlaşarak o ekollerin derslerini vermeye başlayabileceksiniz. Yoga'da yolun sonundan ziyade yolun kendisine odaklanmak önemlidir. Patanjali Yoga Sutra metinlerinin ilk bölümünde yogayı başarmanın sırrını vermiştir. Abhyasa (çaba sarf etmek) ve Vairagya (Bağımlı olma halini bırakabilmek). Bizim sık sık karşılaştığımız bir ifadeyle elinden geleni yap gerisini bırak. Hedefimiz yolda yürürken farkındalığımızı arttırmak ve her an'ın farkinda olarak yoga yaparak, yogayı yaşayarak devam etmek.
Yoga Felsefesi ve Yaşam Tarzı
Yoga bilgisinin aktarıldığı çok değerli kadim metinleri inceleyip tartıştığımız Yoga Felsefesi modülleri, Yaşam Bilimi anlamına gelen Ayurveda ile ilgili antik metinler ve inziva kampları bu kategoride yer almaktadır. Bu modüllerin içerikleri insanın hayata bakış açısını daha olumlu daha sakin ve daha çözüme odaklı bir yönde geliştirdiği için hayatta karşılaşılan zorlukların üstesinden gelme konusunda da yol aydınlatıcı bir etkiye sahip.